Kort om Portugal

Fakta om Portugal

Officielt navn: República Portuguesa.
Hovedstad: Lissabon
Største by: Lissabon
Andre vigtige byer: Porto, 1.551.950 indb.; Braga, 250.000 indb.; Coimbra, 223.000 indb.
Officielle sprog: Portugisisk
Areal: 92.391 km²
Indbyggertal: 10.599.095
Valuta: Euro
Tidszone: WET (UTC+0)
Nationalt topdomæne: .pt
Kendingsbogstaver (bil): P
Nationaldag: 10. juni (Portugals dag, 1580); 5. oktober (uafhængighed, 1910); 25. april (Frihedsdagen - årsdagen for Nellikerevolutionen i 1975)

Portugal er et land på den iberiske halvø i det sydlige Europa. Landet grænser i nord og øst til Spanien og er ellers omgivet i vest og syd af Atlanterhavet. I Atlanterhavet ligger de to portugisiske øgrupper Madeira og Açorerne.

Portugal ligger med havet mod vest og syd og Spanien mod nord og øst. Landet har næsten form som et rektangel og der er ca. 560 km fra nord til syd og 220 km fra øst til vest.

I Portugal ligger det europæiske fastlands vestligste punkt Kap Roca.

Større portugisiske byer er Lissabon, Porto, Coimbra, Braga, Faro, Portimão, Évora, Leiria, Beja, Vizeu, Guarda, Guimarães og Bragança.

Portugals største floder hedder Tejo, Douro, Mondego, Guadiana og Sado e Minho. Ved grænsen til Spanien i øst ligger Portugals højeste bjergkæde (1998 m.) Serra da Estrela. Toppen af vulkanen på Pico er med sine 2.351 meter Portugals højeste punkt.

Området nord for Tejo-floden består hovedsagelig af højland med fyrreskov. Syd for Tejo består landet af bølgende lavland.

Klimaet i det nordlige Portugal er fugtigt og mildt takket være Atlanterhavet. I den sydlige del af landet er klimaet varmere, mere tørt, og med milde vintre.

Kystlinie: 1793 km

Landegrænser: Spanien 1215 km.

 

Klima & terræn
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Juni
Juli
Aug
Sept
Okt
Nov
Dec
10
11
13
14
17
19
21
22
20
17
14
11

(Temperatur målt i hovedstad)

Nedbør: 700 millimeter
Klima: Tempereret havklime, køligt og regnfyldt i nord, varmere og mere tørt i syd.
Terræn: Bjergrigt i nord med sletter i syd.
Højeste punkt: 2351 meter Ponta do Pico
Laveste punkt: 0 meter Atlanterhavet
Naturrigdomme: Fisk, kork, tungsten, jernmalm, uran, marmor.

Befolkning

Portugal har ca. 10 millioner indbyggere. Befolkningstætheden er størst i Portugals hovedstad Lissabon og dens forstæder, hvor der bor ca. 1,9 millioner indbyggere. Den andenstørste by i Portugal er Porto nordpå. Generelt lever der flere mennesker langs kysten i Portugal end inde i landet.

Religion

De fleste portugisere er katolikker, men den portugisiske grundlov tillader fri religion, og der findes et antal af forskellige religioner i Portugal.

Sprog

Et af de latinske sprog, portugisisk, er det tredje mest europæiske talte sprog i verden og er modersmål for ca. 200 millioner mennesker. De portugisisk-talende lande er spredt over hele verden. Der tales portugisisk i Afrika (Angola, Cape Verde, Guinea-Bissau, Mozambique og Säo Tomé e Príncipe) i Syd Amerika (Brasilien) og i Asien, (East Timor, den yngste dation i verden). Der er masser af mennesker i Portugal der taler engelsk, fransk og spansk.

Metroen

Undergrundsbanen (Metroen) er et vigtigt ekstra transportmiddel ud over den almindelige form for offentlige transportmidler. I Lissabon og Porto kører Metroen mellem kl. 6 om morgenen og kl. 1 om natten. Metroen i Lissabon er den ældste af de to metroer og dækker en betydelig del af byen. Strækningen er gradvis blevet udvidet i de seneste år. Både den ældste samt de nyeste stationer er udsmykket med kakler lavet af berømte kunstnere, som gør stationerne til rene kunstgallerier. I Porto er Metroen ny. Der er 5 ”linjer” – blå, rød, grøn, gul og lilla, og de fleste strækninger er over jorden.

Drikkepenge

Betjening er normalt inkluderet på restaurationsregninger. Det er dog normalt at lægge 5-10% i drikkepenge. Det gælder også taxachauffører. (Eller man runder op til nærmeste Euro.)

Telefoni

I telefonautomater kan man bruge mønter og specielle kort. De kan købes i portugiske telebutikker, posthuse og nogle kiosker og nye bladkiosker (ved annoncering). Alle telefonnumre i Portugal består af 9 tal. Ved opkald fra udlandet til Portugal, er det nødvendigt med yderligere kaldenumre. (00 og landets kode 351). Skal man ringe fra Portugal, drejes 00 samt landets kode, områdekoden og så det ønskede nummer. De forskellige kaldenumre findes i de offentlige telefonbøger.

Taxa

Taxaerne er som regel beige, enkelte gamle er endnu sorte med grønt tag.
De kører bykørsel efter taxameter. Priserne kan læses inde i bilen eller man kan spørge chaufføren. Såfremt man ringer efter en taxa betaler man 0.80 Euro ekstra. Der er en pris for bagage på 1.60 Euros, uafhængigt af vægt og antal bagage. Babylifts, klapvogne, kørestole og stokke er gratis.

Køres der udenbys er det efter km og prisen aftales på forhånd. Der hvor der opkræves vejafgift er det passagerne, som skal betale. Der gives 5-10 % i drikkepenge.

Fartgrænser

Fartgrænser for biler uden trailor og motorcykler:

  • 50 km i timen – i bebygget områder
  • 90 km i timen – på landeveje
  • 100 km i timen – på veje beregnet til motorkøjertøjer
  • 120 km i timen – på motorveje

Indkøb

Forretningerne har normalt åbent fra mandag til fredag fra kl. 9 eller 10 til kl. 19. Nogle lukker til frokost fra kl. 13 – 15. Om lørdagen fra januar til november har butikkerne normalt lukket kl. 13. Dog har indkøbscentrene åbent om eftermiddagen.
Forretningerne plejer at have åbent lørdag eftermiddag og nogle gang også om søndagen især i december med henblik på julehandlen.

Der er masser af indkøbscentre inden og uden for byen som gerne har åbent fra kl. 10 til midnat hver dag i ugen. De har som regel butikker med de almindelige internationale mærker. De mere traditionelle butikker med portugisiske varer findes i gaderne i nabokvartererne.

Veje

Portugal har et godt vejnet bestående af motorveje, itinerários principais (IP, hovedveje), itinerários complementares (IC, supplerende hovedveje), estradas nacionais (EN, offentlige veje) og estradas municipais (kommunale veje).

I tilfælde af sammenbrud eller uheld på motorvejen kan man ringe efter hjælp på 808 508 508.

Vejstationerne som opkræver bompenge har Via Verde kanaler. Dette er et elektronisk system, som gør det muligt for bilisterne at trække beløbet på deres bankkonto. Kun personer med Via Verde og en Brisa registrering kan benytte sig af denne mulighed.

Turistbusser

Der er regelmæssig buskørsel mellem Portugals store byer samt mindre byer.
 

Billeje

Der er biludlejningsfirmaer i lufthavnen, på internationale togstationer og i de større byer. Chauffører med handicaps, eller enhver som foretrækker det, kan leje køretøjer med automatgear.

For at leje bil skal man opfylde følgende:

  • Være fyldt 21 år -nogle steder dog 25 år – afhængig af det pågældende firmas udlejningsregler.
  • Fremvise identifikation (Personer fra byer inden for EU fremviser identifikationskort elles fremvises et gyldigt pas)
  • Skal have haft kørekort i mindst 1 år

Jernbane

CP- Comboios de Portugal (www.cp.pt), det portugisiske jernbaneselskab, tilbyder et vildstrakt jernbanenet i det meste af Portugal og tilbyder ligeledes internationale tog til Vigo, Madrid og Paris.

Der er et hav af valgmuligheder, som dækker ens behov.
Super lyntoget ”Alfa Pendular” tilbyder den hurtigste og mest behagelige togforbindelse mellem Lissabon og Algarve, samt nordpå til Porto eller Braga, med stop i Coimbra.

Intercitytogene (Hurtigtogene) dækker ruterne Lissabon- Porto-Guimaräes, Lissabon-Guarda, Lissabon-Covilhä, Lissabon-Évora-Beja og Lissabon-Faro.
Det internationale syd eksprestog og Lusitânia hotel-tog afgår fra Lissabon.
Der er et rigt netværk af ”bumletog”, som dækker det meste af landet.

Posthuse

Normale åbningstider: Mandag til fredag fra kl. 9 – 16. Hovedpostkontoret samt lufthavnsposthuset har udvidet åbningstider. (Ofte om lørdagen og muligvis også om søndagen) Frimærker købes på postkontorerne og automater på gaderne. Mange posthuse har internetforbindelse som kan benyttes mod betaling. 

Apoteker

De normale åbningstider på hverdage er mellem kl. 9 og 19. (Nogle apoteker lukker mellem kl. 13 – 15) og om søndagen mellem kl. 9 og 13. Døgnapotekerne har et lysende grønt skilt udenfor apoteket.
Alle apoteker har informationer på døren om nærmeste døgnapotek.

Tidsforskel

Om vinteren, fra kl. 01 den sidste søndag i oktober til kl. 01 den sidste søndag i marts har Portugal og Madeira universale tidsforskelle.

Resten af året (mellem kl. 01 den sidste søndag i marts til kl. 01 den sidste søndag i oktober) har Portugal sommertid lige som Skandinavien.

På Azorerne er tidsforskellen en time tidligere end resten af Portugal og derfor en time tidligere end de universale tidsforskelle om vinteren og to timer tidligere om sommeren.

Mobiltelefoner

Portugal er et af de lande med flest mobilbrugere. Der er 3 selskaber – TMN, Vodafone og Potimus – som har flakkende kontrakter med de fleste internationale mobilselskaber og forsyner brugerne med en god landsomfattende rækkevidde.
Det er forbudt at tale i mobiltelefon under kørsel, med mindre der forefindes håndfri udstyr eller høretelefoner, og der er indført bøder som opkræves ved enhver overtrædelse.

Måltider

Portugiserne har normalt 3 måltider om dagen. Mellem kl. 7:30 og kl. 10 spiser de en let morgenmad bestående af kaffe eller juice – og toast eller en sandwich, indtaget som regel på deres lokale café eller konditori. Hovedmåltiderne er frokosten, mellem kl. 12 og 14:30, som oftest indtages på en restaurant nær arbejdspladsen, og middagen mellem kl. 19:30 og 22:30.

De fleste bestiller en tre-retters menu bestående af suppe, hovedret og dessert eller frugt. De fleste nyder desuden et mindre måltid (en snack) bestående af noget at drikke samt et stykke kage. Dette indtages oftest mellem de to hovedmåltider. Omkring kl. 17. Det er almindelig skik at spise ude i Portugal. Dette er altid en god undskyldning for at møde vennerne samt at få en tur ud af det.
Der er et stort varieret udbud af restauranter og de appellerer med retter for enhver smag.

Medens restauranterne normalt har åbent til frokost mellem kl. 12 og 15 og om aftenen mellem kl. 19 og 22 er der mange af dem der har længere åbningstider, især i de større byer og i områder med et rigt natteliv. De har ofte en ugentlig lukkedag, nogle gange i weekenden i bykernen, selv om restauranterne i shopping centrene har åbent hver dag.

Internet

Internetadgang er muligt mod betaling på nogle caféer samt et antal postkontorer. På adskillige hoteller og offentlige steder, som lufthavn, konference centre, tanke på motorvejene, og i butikscentre, er der på behørig vis skiltet med ”wi-fi” områder, hvor det er muligt at få adgang til trådløst internet.

Indkvartering

De utallige hoteller og tilsvarende indkvarteringer der findes i hele landet tilbyder indkvartering med eller uden måltider eller andre servicefunktioner. De klassificerer sig således:

  • Hoteller – Der findes en fyldestgørende oplysning om de fleste hoteller og de er klassificeret med 1 til 5 stjerner alt afhængig af deres beliggenhed og faciliteter
  • Ferielejligheder – Disse er klassificeret fra 2 til 5 stjerner, og de er et idealt valg for dem, der søger lidt mere uafhængighed, uden dog at opgive alle bekvemmelighederne der findes på hoteller