Kort om Holland

Officielt navn: Koninkrijk der Nederlanden.
Hovedstad: Amsterdam
Største by: Amsterdam
Andre vigtige byer: Rotterdam, 1.125.500 indb.; Den Haag, 443.700 indb.
Officielle sprog: Nederlandsk
Areal: 41.526 km²
Indbyggertal: 16.407.491
Valuta: Euro
Tidszone: CET (UTC+1)
Nationalt topdomæne: .nl
Kendingsbogstaver (bil): NL
Telefonkode: +31
Nationaldag: 30. april (dronningens fødselsdag)

Holland eller Nederlandene er et land i Vesteuropa. Landet er den nordlige del af de historiske Nederlande, hvor den sydlige del løsrev sig som Belgien i 1830. Landet udgør sammen med Aruba og de Nederlandske Antiller Kongeriget Nederlandene.

Landet er det tættest befolkede i Europa næst efter småstaterne Monaco, Vatikanstaten, Malta og San Marino.Det er også et af verdens lavestliggende lande, hvilket navnet Nederlandene henviser til. En stor del af landet er indvundet ved inddæmning og beskyttet af diger.

Amsterdam er den officielle hovedstad, mens Haag er sæde for regeringen og parlamentet bestående af Tweede Kamer og Eerste Kamer. Haag er også hjemsted for Den Internationale Domstol og Den Internationale Straffedomstol.

Provinserne Nordholland, Sydholland, Zeeland, Friesland og Groningen udgør meget flade landområder indenfor Holland. Omkring halvdelen af landets areal ligger mindre end 1 meter over havniveau, og 38 % ligger under havniveau. Et omfattende system af diger beskytter disse områder mod oversvømmelse, og et stort antal pumpestationer holder grundvandsstanden nede.
Store arealer, bl.a. hele Flevoland og store dele af Noord-Holland og Zuid-Holland er inddæmmet og tørlagt hav - disse områder kaldes poldere. Det højeste punkt, Vaalserberg, ligger i det sydøstlige hjørne af landet og er 321 m over havniveau.

Landet deles i tre hovedområder af floderne Rhinen (Rijn), Waal og Maas. Floderne danner både naturlige, kulturelle og dialektale grænser.

Den dominerende vindretning er sydvest, hvilket giver et moderat kystklima med kølige somre og milde vintre.

Kystlinie: 450 km

Landegrænser: 1.025 km: Belgien 450 km, Tyskland 575 km.


 

Klima & terræn
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Juni
Juli
Aug
Sept
Okt
Nov
Dec
2
2
5
8
13
16
17
17
15
10
6
4

(Temperatur målt i hovedstad)

Nedbør: 760 millimeter
Klima: Tempereret med kølige somre og milde vintre.
Terræn: Mest lavland, men kupereret i sydøst.
Højeste punkt: 321 meter Vaalserberg
Laveste punkt: -7 meter Prins Alexanderpolder
Naturrigdomme: Naturgas, olie, landbrugsjord.