Flyselskaberne

Kig flyselskaber i kortene, og se her hvem der tilbyder den bedste service. Her er en miniguide med vores vurdering af de største flyselskaber fra Danmark.

Nogle synes det er fint at flyve med Ryan air, andre sætter stor pris på en kop gratis kaffe og en bid brød undervejs. Som hovedregel, så får du, hvad du betaler for! Men hvad du helt præcist betaler for kan du se her i vores mini-guide.


SAS
Det er svært præcist at finde ud af, hvad du får på et SAS fly. På Economy Class i Europa og Skandinavien er der som udgangspunkt buy-on-board koncept, så du betaler for mad og drikke. SAS har dog genindført gratis the og kaffe på disse flyvninger, men alt herudover koster penge.

Til gengæld har SAS mange afgange til de store europæiske destinationer og ofte gode priser. På langruterne til USA og Asien er der gratis mad til alle passagerer, men Economy Class passagerer har ikke fri bar. Sodavand, kaffe og the er der ingen begrænsninger på, men udover en flaske vin til maden, så skal der betales ekstra for alkohol.


KLM
På de korte europæiske afgange får du altid noget at drikke og lidt at tygge på, og det hele er gratis. Du skal dog ikke forvente det store måltid på en flyvning til Amsterdam. Flyver du med KLM videre ud i verden, så er der fri bar og gratis mad ombord på de lange flyvninger.

KLM er en del af Air France / KLM, men har egne fly, eget personale og eget servicekoncept. KLM tilbyder to klasser på deres fly: KLM Economy, KLM Business Class Europe (på de korte ruter) og KLM World Business Class (Business Class på de oversøiske flyvninger).
 

Norwegian
Lavprisselskabet Norwegian har vokset sig store i kølvandet på Sterlings konkurs. De var hurtige til at sætte sig på et par af de lukrative ruter, og danskerne har indtil videre taget godt imod de norske lavpriskrigere. Hos Norwegian koster det ekstra at have en kuffert med, og lavprisselskabet beder om kr. 50,- pr. kuffert pr. vej ved forudbestilling. Dukker du op i lufthavnen med en kuffert eller to og ikke har forudbestilt bagage, så opkræver de kr. 120,- pr. kuffert.

Norwegian har installeret internet på mange - men ikke alle - af deres fly, og indtil videre er det gratis at gå på nettet i 10 kilometers højde.


British Airways
Hos British Airways er der altid gratis forplejning. Forvent ikke en større anretning, men en sandwich eller en muffin og en kop kaffe eller the. Det er normalt udført på typisk britisk maner, sådan let underspillet og altid høftligt.

Vær dog opmærksom på, at skal du videre med British Airways, så er de ikke branchens mest rundhåndede med benpladsen på de lange flyvninger. Der er 31 tommer mellem sæderne, hvor de fleste andre - f.eks. SAS og Lufthansa - giver 32 tommer. Det giver lige lidt mindre plads til knæene hos briterne, der til gengæld byder på egne skærme til alle passagerer. British Airways tilbyder to klasser i Europa og hele fire klasser på de lange flyvninger.


Air France
Af et selskab fra Frankrig kunne du snildt forvente lidt lækkerier i luften, men tager du turen fra København til Paris, så skal du ikke have for store forventninger. En pose nødder og lidt at drikke, kan sagtens være alt hvad du får.

Til gengæld er Air France det eneste selskab i verden, der tilbyder gratis champagne til alle passagerer på de lange ruter - selv til dig med en billig flybillet, som sidder på Economy. Hos Air France hedder de forskellige klasser: Voyageur (Economy Class), Premium Voyageur (Economy Extra), Affaires (Business Class) og La Première (First Class)


EasyJet
De kalder sig Europas førende lavprisselskab, selvom de på passagertal ligger efter konkurrenten Ryanair. Til gengæld vil du ikke komme til at føle dig helt så billige ombord på easyJet fly som hos konkurrenten. Det er skrabet, men grundlæggende i orden, selvom også easyJet har lært kunsten med at sælge billetten billigt og så tager ved på de ekstra services.

Du skal købe mad og drikke ombord, du får ikke noget sædenummer og du skal betale ekstra for kufferter for bare at nævne tre ting, som er standard hos f.eks. British Airways, men som ikke er en del af billetprisen hos easyJet.


AirBaltic
AirBaltic var tidligere et SAS datterselskab, men står nu på egne ben. Som navnet antyder er det især forbindelserne til de baltiske lande, som dette selskab er stærke på, men de har også en stadigt stigende trafik af passagerer som skal videre til destinationer i de tidligere østlandene, især til det tidligere Rusland - Hvide Rusland, Moldavien, Ukraine, Aserbajdsjan, Armenien, Georgien, Kasakhstan, Usbekistan og Tadsjikistan. airBaltic lader sig dog ikke begrænse, så selskabet har nu også åbnet rute til Dubai!

Ombord på airBaltic kan du købe mad og drikke, dog til meget rimelige priser.

airBaltics flyflåde består af 28 fly, ti Boeing 737 – 500, seks Boeing 737-300 to Boeing 757-200 og ti Fokker 50. airBaltic har direkte fly ud af de to baltiske hovedstæder - Riga og Vilnius, til mere end 50 destinationer, heraf flere gange dagligt fra begge hovedstæder til CPH. Der er også to direkte fly om ugen mellem Kaliningrad og København.


Lufthansa
Lufthansa er tysk på den bedst tænkelige måde. Det er pålideligt, det er driftsikkert og det er stabilt. Her er ikke de store udsving, og det bliver aldrig en vild luksusoplevelse at flyve med det tyske selskab, men omvendt bliver man heller aldrig ladt i stikken.

Det er altid rart at træde ombord på et Lufthansa fly, for her er rent og pænt, og en fornemmelse af styr på tingene. På alle ruter er der gratis forplejning, som ofte en lille sandwich og noget at drikke. Her er tyskerne ikke fedtede, og de serverer med et smil et glas vin eller en kold øl til.


Icelandair
Icelandair lever af at sende folk til Island og ofte videre til USA. Selskabet har ofte gode priser og gode forbindelser på New York og andre amerikanske destinationer. Du flyver til Island og skifter fly dér, hvilket på den ene side giver muligheden for at strække benene på vej over Atlanten, men omvendt også gør flyveturen lidt længere end den direkte rejse.

Ombord skal du betale for mad og drikke, så hvis du glemmer mønterne eller kreditkortet, så får du ingenting undervejs på den lange tur til USA. Icelandair tilbyder tre forskellige klasser ombord: Economy Class, Economy Comfort (hvor mad og drikke er inklusive og der er lidt ekstra benplads) samt Saga Class (Business Class).


Thai Airways
Hvert år rejser næsten 250.000 danskere fra København til Bangkok med Thai Airways. Den store Boeing 747-400 fragter dagligt turister og forretningsfolk til Asien, og Thai Airways får ofte berretiget ros for god benplads.

Her er 34 tommer mellem stolene, hvor de fleste andre selskaber har 32 tommer. Til gengæld er der ikke altid personlige skærme til alle passagerer, og tidlige kom underholdningen ombord fra et par store lærreder forrest i kabinen, det er der heldigvis rettet op via nye fly. Fra Bangkok flyver Thai Airways til bl.a. bl.a. til Indonesien, Malaysia, Australien, New Zealand, Vietnam, Laos, Burma, Kina og Japan. De har i alt 76 destinationer i Asien.
Thai Airways har dog lige indsat en del helt nye fly, hvor der er mediecenter til hver person i ryglænet.
Drikke og mad er gratis med Thai Airways, men det før så velkendte store smil og service er desværre blegnet en del de senere år.

 


Finnair
Det finske luftfartsselskab flyver flere gange dagligt til Helsinki og herfra videre ud i verden. Finnair har ruter videre til bl.a. New York, men er især stærke på Asien. Hong Kong, Shanghai, Beijing, Bangkok, Singapore, Tokyo og mange andre spændende steder i Asien kan nås med et kort stop i Finland, og det gode i den forbindelse er, at du som udgangspunkt flyver i den rigtige retning.

Når du sætter dig ombord i København og vender snuden mod Helsinki, så flyver du trods alt i den rigtige retning, hvilket du ikke gør, hvis du tager en mellemlanding i Paris, Amsterdam eller London på vej til Kina. Ombord på Finnair er mad og drikke gratis, omend du skal betale for stærk alkohol på de lange ruter til Asien og USA.


Brussels Airlines
Op til fem gange dagligt stiger et Brussels Airlines til vejrs fra startbanen i Kastrup. Destinationen er EU-hovedstaden Bruxelles og herfra videre til over 50 destinationer i 20 europæiske lande samt Mellemøsten, Central- og Vestafrika. Hvis du ofte rejser til Afrika, så kan du næsten ikke undgå for eller siden at ende på et Brussels Airlines fly.

På flyvningerne i Europe er der tre klasser ombord: 'b.light', hvor du skal betale for mad og drikke, 'b.flex' som inkluderer gratis forplejning, og 'b.business' som er en traditionel business class med champagne, gourmet mad og god plads. I 2008 købte Lufthansa 45% af aktierne i Brussels Airlines med option på de resterende 55%, og som en del af denne aftale tilslutter Brussels Airlines sig Star Alliance i løbet af 2009.


Swiss International Airlines
Swiss er netop blevet kåret til Europas bedste flyselskab 2009. Det er har de opnået på baggrund af god service og gratis forplejning ombord på alle flyvninger, selv de korte i Europa. På de lange ruter er der flere retter at vælge imellem - selv for passagererne på Economy Class. Ofte giver Swiss også små smagsprøver på Schweiziske lækkerier ombord, det være sig chokolade, vine eller madretter.


Ryanair
Ryanair er Europas største lavprisselskab. Selskabet har ofte lave priser på flyvninger, til gengæld tjener de mange penge på ekstra betaling for services som hos andre flyselskaber er inkluderet. Har du ikke brug for de ekstra services, så kan du ofte finde en billig flybillet, men tager du en kuffert med på 20 kg, så kan det nogle gange være lige så dyrt at benytte en af Ryanairs billige flybilletter, som at købe en billet med et full-service selskab. F.eks. opkræver Ryanair gebyr for at medbringe en kuffert (max. 15 kg.), tager betaling for al mad og drikke ombord og tager penge for at bruge check-in skrankerne i lufthavnen.

Ryanair er i høj grad et selskab som deler vandene, og nogle elsker dem, mens andre hader dem. Overordnet kan det siges, at hvis dit fly afgår til tiden, du ikke har bagage med og ingen behov har for service og servering, så vil Ryanair bringe dig billigt fra A til B. Er der problemer med flyvningen, du vil medbringe 20 kg. bagage og synes at et minimum af service er at foretrække, så vil du nok ikke bryde dig om at rejse med Ryanair. På Viviro.com viser vi dig gerne prisen på en Ryanair billet, for vi synes, at du skal have valgmuligheden og selv afgøre sagen.


United Airlines (fusioneret med Continental)
Continental er lagt sammen med United Airlines og danner tilsammen et af verdens største flyselskaber med over 700 fly. United Airlines flyver direkte fra København til New York og på turen over Atlanten er maden gratis, men på Economy Class opkræves der betaling for alkohol.

Juice, sodavand og kaffe er gratis, men vin, øl og alkohol koster fem dollar. Continental har indsat et Boeing 757 fly på ruten fra København til New York, hvilket er en såkaldt "single-aisle" maskine. Det betyder, at der kun er en mellemgang i maskinen, hvilket kan give et indtryk af en lidt mere trang kabine til den lange tur.


Singapore Airlines
Hvis kun det bedste er godt nok, så er Singapore Airlines det oplagte valg. Selskabet er berømmet for høj service og god mad ombord. Alt er inklusive i prisen, så der er ikke noget med ekstrabetaling for en cognac til kaffen. Maden som bliver serveret til Economy Class-passagerer på turen fra København til Singapore er af højere standard en mange selskaber serverer for deres Business Class passagerer indenfor Europa!

Tilmed har alle passagerer egen skærm, så de selv kan vælge mellem flere hundrede forskelige film, tv-serier og spil. Det er med til at få flyveturen til at føles kortere, og er især et plus, hvis du rejser med børn.

Emirates
De mellemøstlige selskaber har haft travlt med at indtage Københavns Lufthavn de senere år. For os rejsende er det godt nyt, for Emirates satser på service, komfort og god underholdning og således går den lange flyvetur lidt hurtigere.

Mad og drikker ombord er inkluderet i billettens pris, ligesom et overflødighedshorn af musik, spil og film er det. For de rige og berømte er der næsten ingen grænser for lukus'en ombord, hvor Emirates tilbyder private suiter til passagererne på First Class.

Alle rejser med Emirates går via Dubai, og derfra forbinder hundredevis af afgange dig til de fleste afkroge i verden.

Qatar Airways
Doha er hjemsted for Qatar Airways, og selvom de færreste danskere skal på besøg i Qatar, så har det mellemøstlige flyselskab alligvel oplevet stor succes i København.

"World's 5-star airline" er sloganet for Qatar Airways og her bliver da heller ikke sparet på noget ombord. Alt er naturligvis inkluderet i billettens pris og der er fri bar på hele den lange rejse, og Qatar Airways er noget af det bedste du kan flyve med, når afrejse finder sted fra Kastrup.

Qatar Airways har over 120 forskellige nationaliteter ansat til at betjene dig i kabinen, så måske møder du en der kan tale dansk?

BEMÆRK!
Der sker hele tiden ændringer for de forskellige selskaber, idet det efterhånden er det eneste de kan konkurrere på, så der kan løbende være sket ændringer efter dette er skrevet!