Kort om Azorerne 

Historie: Kartaginienserne har kendt til Azorerne, for man har fundet puniske mønter på øen Corvo. Senere har araberne også haft kendskab til øerne. I midten af 1300-tallet blev Azorerne genopdaget af catalanerne, og de er indtegnet på catalanske og italienske søkort. I 1427 kom portugiseren Diogo de Senill til Acorerne, og de ubeboede øer kom under portugisisk herredømme.

Den første kolonisering af øerne skete i 1432 på Santa Maria og 1444 på São Miguel. I slutningen af 1600-tallet var alle øerne koloniserede. I 1500-tallet var Azorerne et vigtigt stop for skibstrafikken mellem Europa og Amerika. Fra 1580 til 1640 var både øerne og resten af Portugal under den spanske krone. Fra 1640 har de været portugisiske.

I 1777 fik Azorerne deres første guvernør, og i 1832 blev de opdelt i tre administrative distrikter. I 1895 blev der oprettet en begrænset selvstændig administration, og øerne udgør nu en selvstændig region på linje med distrikterne på fastlandet, men har fået udvidet deres selvstyrerettigheder og har en lokalt valgt politisk forsamling.

Under 2. Verdenskrig havde Azorerne strategisk betydning som center for kommunikationen mellem USA og Europa og med baser for allierede skibe og fly. Siden 1951 har USA haft en NATO-flybase på øerne. På grund af øernes særlige flora og fauna udpegede EU-kommissionen i 2002 store dele af Azorerne som et særligt naturområde.

Geografi: Azorerne er en øgruppe i Atlanterhavet, der ligger cirka 1500 km vest for Lissabon og 4000 km fra Nordamerikas østkyst. Azorerne består af ni vulkanske øer, hvoraf de seks er over 1000 meter høje. Portugals højeste punkt Pico ( 2351 m) findes på øen af samme navn. Regionshovedstaden Ponta Delgada ligger på øen São Miguel. Der er 600 kilometer mellem den nordligste ø, Corvo, og den sydligste, Santa Maria. Azorernes samlede areal er 2344 kvadratkilometer.

Klima: Beliggenheden ved Golfstrømmen giver et subtropisk, oceanisk klima med en gennemsnitstemperatur på 23 °C (august) og 14 °C (februar). Nedbørsmængden varierer fra 760 mm på São Miguel til 1600 mm på Flores. Vejret er meget varieret og kan slå om i løbet af ganske få minutter. Luftfugtigheden er høj året rundt og kan i perioder nå op på 80 %.

Miljø: Vegetationen er frodig med over 800 forskellige arter, hvoraf de 56 kun findes på Azorerne . Øerne har et rigt fugleliv, hvor flere arter kun findes her. Desuden lever der i havet omkring øerne hvaler, blandt andet kaskelothvalen kan iagttages ud for øernes kyster. Øerne er også et af de eneste steder i verden, hvor man kan se havskildpadderne karetter, der samler de sig i større mængder om foråret. Et af de vigtigste problemer har derfor været at bevare den unikke flora og fauna på øerne. I flere år har WWF kæmpet for et forbud, der nu er blevet gennemført, mod trawlfiskeri i havet omkring øerne, fordi det skadede koralrevene.

Befolkningen: Halvdelen af befolkningen bor i regionshovedstaden Ponta Delgada. Befolkningstallet er stærkt dalende på grund af udvandring til især USA. Det officielle sprog på Azorerne er portugisisk, men dialekten er noget anderledes end det portugisiske, der tales på fastlandet.

Befolkning: Indbyggertallet er 242.000 (2001)

Religion: 95 % af befolkningen på øerne er katolikker.

Styreform: Øerne har selvstyre. Præsident for den regionale regering er Carlos César.

Økonomi: Den frugtbare jord og det milde klima betyder, at der på Azorerne kan høstes tre gange om året. Kvægavl og mejeriproduktion er udbredt, og der dyrkes blandt andet hvede, majs, sukkerroer, vin, tobak, te, ananas og citrusfrugter, der alle er kulturplanter, som er bragt til øerne. Azorerne var tidligere et centrum for hvalfangst, men i dag er tunfiskeriet det vigtigste, også for konservesindustrien. En stadig vulkansk aktivitet udnyttes i geotermiske kraftværker, der dækker størstedelen af energiforsyningen.  

Op gennem 1990'erne forsøgte lokalregeringen at omlægge øernes økonomi. Hvalfangsten, som udgjorde en vigtig indtægtskilde frem til midt i 1980'erne, blev erstattet af hvalsafarier for turister, men turismen udviklede sig kun langsomt. Øerne har kun få strande, hvilket stiller dem dårligt i konkurrencen med Madeira og De Kanariske Øer. Som supplement til turismen satses der lokalt på at udvikle fiskeri og mejeribrug.

Møntfod: Euro

São Miguel's flora og fauna: São Miguel på Azorerne er berømt for sin fantastiske flora og fauna.

Øen er et obligatorisk stop for mange trækfugle fra Amerika og Europa. Omkring 200 fuglearter kan ses på São Miguel I løbet af året.

Sjældne fugle på São Miguel
Én af de virkelig sjældne fugle, som kun findes på São Miguel er priôlo fuglen. Den er i familie med den danske dompap og var oprindeligt anset for udryddet, men blev genfundet på São Miguel.

Priôlo'en lever i Serra da Tronqueira bjergene, som er et særdeles godt sted at observere fugle, og desuden på Pico da Vara, som er São Miguel øens højeste punkt og ligger 1103 meter over havets overflade.

Andre sjældne fuglearter omfatter 'Milhafre' ørnen (som er afbilledet på Azorernes flag) og ‘cagarro', som er en kanarielignende finke. Man findes desuden musvåge, klippedue, picazurodue, fjordterne, rosenterne, solsort, skråpe, rødhals og mange flere.

Dyreliv og lystfiskeri på São Miguel
Udover de mange fuglearter er der et varieret dyreliv på Azorerne. På São Miguel finder man blandt andet ilder (ferret), pindsvin, vilde kaniner, frøer, tudser og firben. De små padder elsker den høje luftfugtighed. Til gengæld er der ingen slanger eller andre giftige dyr. Der afholdes ofte kaninjagt på São Miguel.

I søerne og øerne finder man masser af forskellige fiskearter som for eksempel tværstribet knurhane, karusse, karpe, aborre, sandart, gedde og forskellige ørred arter herunder regnbueørred. Det er ikke svært at få fiskekort hos naturforvaltningen på São Miguel øen i hovedbyen Ponte Delgada. Kontoret hedder
 

Træer og buske på São Miguel
På grund af Azorernes klima med den megen nedbør og store luftfugtighed er vegetationen på øen stor og varieret.


Ikke alle planterne på São Miguel kommer oprindeligt fra Azorerne. Der findes blandt andet japansk cedertræ, som blev indført med skovdrift for øje. Japansk cedertræ er meget hårdt og bruges bl.a. til kalligrafi (skønskrift).

Det anden meget udbredte træart på São Muguel er Acacietræet.

Af andre plantearter på São Miguel kan nævnes skotsk lyng, advocado-træ, kvalkved, 'pau branco', morelkirsebær, tyttebær, vortemælkshør, dafne, 'tamujo'.

Specielt laurbær og enebærbuske findes der et stort udvalg af og mange findes kun på São Miguel, som også kaldes 'den grønne ø'. Der er efter sigende 56 endemiske (unikke for São Miguel) plantearter på São Miguel, som ikke findes andre steder i verden.

Man har også introduceret ingefær planten på Azorerne fra det østlige Indien, og den breder sig desværre så meget at den truer andre og sjældnere planter. 

Hortensiaen kommer i øvrigt oprindeligt fra Japan, men er nu den mest almindelige blomst på Azorerne og betragtes som øernes 'nationalblomst'.

Gigantisk botanisk blomster-have på São Miguel
São Miguel er på mange måder en gigantisk botanisk have.

Én af de mest almindelige blomster på Azorerne er Hydrangea eller på dansk hortensia. Hortensiaen kræver rigtig meget vand og klimaet på Azorerne er perfekt i den henseende.

Hvad blomstrer om sommeren
Hydrangea (hortensia), Agapanthus, Indian Shot, Ginger Lily, Torch Lily, Large Flowered Magnolia, New Zealand Christmas Tree, Oleander, Cape Marigold, Strawberry Guava, Scarlet Sage, Montebretia, Weigelia, Flame tree, New Holland Daisy med flere.

Hvad blomstrer om foråret
Azaleas, Kaffir Lily, Purple Passion flower, Plane tree, King Proteia, tree Rhododendrom, Garden Nasturtium, Bugle Lily, Wistaria, Chrysanthemum, Hottentot, Giant White Lily med flere.

Hvad blomstrer om efteråret
Belladona Lily, Pampas Grass, Sharons Rose, Morning Glory, Guernsey Lily, Firethorn, Black Berry or Giant Bramble, Cassia, Giant Reed, Agave, Sweet Chestnut tree, Figen træ med flere.

Hvad blomstrer om vinteren
Camelia, Sword Aloe, Blue Gum tree eller Eucalipthus, Poinsettia, Colt´s Foot, Winter Magnolia, Bermuda Butter Cup, Red Flowering Sorrel, Gorse, Adam´s Needle, Japan Plum, Calla Lily, Sweet Orange tree med flere.

Hvad blomstrer altid
Som følge af den meget konstante temperatur og små udsving mellem sommer og vinter findes der mange planter og blomster som står flot hele året. De inkluderer: Begonia, Bougainvillea, Hibiscus, Morning Glory, Dwarf Banana og mange flere.

Fra turistsynspunkt er blomsterne og synsindtrykkene dog flottest i forårs- og sommermånederne.

 

  Temperatur
(lavest nat / højest dag)
Solskins
timer
Nedbørs
dage
  Nat Dag Dagligt (Per måned)
Januar 12 17 3 12
Februar 12 17 4 11
Marts 12 17 4 10
April 13 18 5 7
Maj 14 20 6 5
Juni 16 22 5,5 4
Juli 18 24 7 4
August 19 25 7 6
September 19 24 6 8
Oktober 17 22 5 10
November 16 19 4 11
December 13 18 3 12